MultiTrans

Biografie

Gebruikerswaardering: 3 / 5

Ster actiefSter actiefSter actiefSter inactiefSter inactief
 

 

franse_vlag2franse_vlag3'Er was eens een Franse jongen die heel graag profvoetballer wilde worden'.... Zo kan het beste worden begonnen met de biografie van Edouard Duplan. Hij werd geboren op 13 mei 1983 in het Franse plaatsje Athis-Mons. Twintig kilometer ten westen van Parijs. De eerste voetbalstappen richting zijn droom om profvoetballer te worden, werden door Duplan gezet op 13-jarige leeftijd. Dit gebeurde bij het kleine clubje CFFB. Deze eerste stappen waren alles behalve eenvoudig voor Duplan.

 

Fysiek kon de jonge Duplan het namelijk lange tijd niet bijbenen. Hij zat dan ook vaak op de reservebank. De droom om profvoetballer te worden leek dan ook tijdelijk ver weg.

Hier kwam verandering in door een voormalig trainer met de naam Eitel Ekwalla. Deze Kameroener zag het wel in Duplan zitten en haalde hem op 17-jarige leeftijd naar zijn toenmalige werkgever, Arcueil. Hier ontwikkeld Duplan zich goed en zijn fysieke achterstand, in vergelijking met zijn teamgenoten, verdwijnt. Duplan pakt vervolgens met Arcueil een kampioenschap en een afdelingsbeker. Duplan speelt zelfs zo goed dat hij wordt opgenomen in het Franse universiteitsteam. Hier speelden de beste voetballers van alle acedemies in Frankrijk.

Het succes van Duplan blijft ook niet onopgemerkt bij andere clubs. Op 19-jarige leeftijd komt dan ook het grotere Caen in het leven van Duplan. Bij Caen lukt het Duplan echter niet om in het eerste terecht te komen. Hij speelt vooral wedstrijden voor het reserveteam. Uiteindelijk speelt Duplan in Frankrijk nog voor Viry Chatillon en Choisy-le Roi en Clermont Foot Auvergne. Deze laatste club speelde toen in de Ligue 2 en is dus de eerste profclub waarbij Duplan daadwerkelijk in het eerste speelde.

  

RBC Roosendaal

In de voorbereiding van het seizoen 2006-2007 mag Duplan zich gaan bewijzen bij RBC Roosendaal. Samen met landgenoot Kevin Diaz moet hij vanaf de vleugel voor gevaar gaan zorgen voor het doel van de tegenstander. Ondanks dat Duplan nummer 17 krijgt toegewezen wordt hij al gauw basisspeler en publiekslieveling in Roosendaal. Uiteindelijk speelt hij in zijn eerste seizoen 36 officiële wedstrijden voor RBC waarin hij 6 keer scoort. Het 1-jarige contract van Duplan wordt dan ook opengebroken tot 2010.

Tot aan de winterstop staat Duplan met RBC Roosendaal bovenaan in de Jupiler League. Na de winterstop verspelen de Roosendalers echter de koppositie aan De Graafschap. Via de nacompetitie mogen Duplan en zijn teamgenoten nog wel strijden om promotie, maar daarin is Excelsior uiteindelijk in de finale over twee wedstrijden te sterk.

Vanaf het seizoen 2007-2008 speelt Duplan niet meer met nummer 17, maar met nummer 7. Na vier officiële wedstrijden waarin hij 1 keer scoort vertrekt Duplan in het seizoen 2007-2008 echter naar Sparta Rotterdam. Zijn laatste wedstrijd voor RBC Roosendaal speelt Duplan uit tegen FC Dordrecht.

duplan_-_rbc01     phoca_thumb_l_ajax2007

Sparta Rotterdam

Bij Sparta Rotterdam tekent Duplan een contract voor vier seizoenen en krijgt hij wederom nummer 17. Duplan moet zich dus opnieuw bewijzen. Dit doet hij dan ook in zijn eerste wedstrijd tegen AZ. Het noodlot slaat echter toe in een duel met Kew Jaliens. Duplan raakt langdurig geblesseerd en speelt in zijn eerste seizoen bij Sparta uiteindelijk maar 11 competitiewedstrijden en komt daarin niet tot scoren.

In het seizoen 2008-2009, het tweede seizoen van Duplan bij Sparta, verloopt het Duplan beter. Na een moeizame start staat Duplan steeds vaker in de basis bij Sparta. Zijn goede spel komt met name naar buiten in de laatste wedstrijden van het seizoen. Het hoogtepunt beleeft hij thuis tegen Ajax. Sparta wint maar liefst met 4-0 van Ajax. Duplan scoort 1 keer en Sparta stelt handhaving in de Eredivisie veilig. In zijn tweede seizoen bij Sparta speelt Duplan uiteindelijk 31 competitiewedstrijden en scoort daarin 3 keer.

Het seizoen 2009-2010 loopt voor Sparta en Duplan uit op een sportief dieptepunt. Op Het Kasteel wordt nog wel voor de derde achtereenvolgende keer gewonnen van rivaal en stadsgenoot Feyenoord, maar aan het einde van het seizoen is er toch de nacompetitie. De laatste tegenstander daarin is stadsgenoot Excelsior. Uit op Woudestein blijft het 0-0. Op het Kasteel lijkt Sparta vlak voor tijd door een goal van Poepon handhaving veilig te stellen, maar in blessuretijd lukt het Excelsior om alsnog gelijk te maken. Hierdoor degradeert Sparta naar de Eerste Divisie en is Excelsior voor de tweede keer een sta in de weg voor Duplan in de nacompetitie.


 

FC Utrecht

Op vrijdag 13 augustus 2010 tekende Duplan voor drie jaar bij FC Utrecht. Duplan zal in het seizoen 2010-2011 dus toch in de Eredivisie actief zijn. Op zondag 15 augustus 2010 maakte hij thuis in de Galgenwaard aan het begin van de tweede helft zijn debuut voor FC Utrecht. De tegenstader was NAC Breda. De wedstrijd eindigde in een 3-1 overwinning voor FC Utrecht.

Op 19 augustus 2010 maakte Duplan op Celtic Park tegen Celtic ook zijn debuut in de Europa League. Na 14 wedstrijden voor FC Utrecht (8 Eredivisie, 1 KNVB Beker, 5 Europa League) scoorde Duplan in de Europa League wedstrijd tegen Steaua Boekarest in de Galgenwaard zijn eerste doelpunt voor FC Utrecht.

Uiteindelijk speelde Edouard Duplan in zijn eerste seizoen voor FC Utrecht 45 wedstrijden. Deze werden verdeeld over de Eredivisie (30 wedstrijden), de KNVB Beker (5 wedstrijden), de Europa League (8 wedstrijden) en oefenwedstrijden (2 wedstrijden). In die 45 wedstrijden maakte Duplan 8 doelpunten (5 Eredivisie, 1 KNVB Beker, 1 Europa League, 1 oefenwedstrijd).

Het tweede seizoen bij FC Utrecht is een zwaar seizoen voor Duplan. De club strijdt tegen degradatie en trainer Jan Wouters staat ter discussie. Hoe anders is alles een seizoen later. FC Utrecht draait vanaf het begin van het seizoen 2012-2013 mee in de subtop. De ploeg eindigt de reguliere competitie als vijfde en mag in de play-offs strijden om Europees voetbal. In die play-offs is voor Duplan een belangrijke rol weg gelegd. In de finalewedstrijden tegen FC Twente straft hij twee maal fouten in de verdediging van de Tukkers genadeloos af. Door deze doelpunten gaat FC Utrecht weer Europa in.

Na 5 seizoenen vertrekt Duplan bij FC Utrecht. Er wordt nog gesproken over een eenjarig contract, maar de Fransman besluit hier niet op in te gaan. Zo stopt de teller op precies 100 Eredivisiewedstrijden voor FC Utrecht. Hierin scoorde Duplan 23 doelpunten. Met name tegen Ajax wist hij voor FC Utrecht het net te vinden. Dit levert hem de bijnaam 'Ajaxkiller' op.

07

 

ADO Den Haag:

Op 29 juni 2015 besluiten FC Utrecht en Duplan niet met elkaar verder te gaan. Op dezelfde dag tekent Duplan een driejarig contract bij ADO Den Haag. Daar wordt hij herenigd met technisch manager en hoofd jeugdopleidingen Rob Meppelink. De twee kennen elkaar van hun tijd bij RBC Roosendaal. Als manager voetbalzaken haalde hij Duplan in 2006 naar de Oranjehemden. Bij ADO den Haag beleeft Duplan in zijn eerste seizoen een tweede jeugd. Blessures blijven uit en hij is in de winterstop de koning van de assists (10X) in de Eredivisie. Op zaterdag 9 april speelde Duplan in Arnhem tegen Vitesse zijn 200ste Eredivisiewedstrijd.

 In zijn eerste seizoen voor ADO Den Haag pakt Duplan meteen 2 prijzen. Om te beginnen mag hij zich na 34 speelrondes tot assistkoning kronen. Samen met Van Overeem van AZ is Duplan in het seizoen 2015-2016 de speler met de meeste assists in de Eredivisie. Maar liefst 11 keer is hij de aangever voor een Haags doelpunt. Eingenlijk 12 keer, maar de voorzet waaruit Frank van der Struijk namens Willem II zijn eigen doelman passeerde telt helaas niet mee.
Duplan ontvangt tevens van ADO Den Haag na de laatste wedstrijd de Karel Jansen sr. Trofee voor Beste speler van het seizoen.

Het tweede seizoen bij ADO Den Haag verloopt stormachtig. Duplan zelf speelt maar liefst 33 Eredivisie wedstrijden. Zijn hoogste aantal ooit in 1 seizoen. Alleen bij RBC speelde hij meer competitiewedstrijd in 1 seizoen (36). ADO Den Haag speelt zich een paar wedstrijden voor het einde veilig na een eindsprint met de vervanger van Petrovic, Alfons Groenendijk. Duplan scoort in zijn tweede seizoen 2 doelpunten.

Na drie seizoenen komt op 16 mei 2018 het bericht dat de wegen van Edouard Duplan en ADO Den Haag gaan scheiden. Het contract van de Fransman wordt niet verlengd. Het aantal wedstrijden van Duplan is in zijn laatste seizoen voor ADO beperkt tot slechts 13 wedstrijden in de Eredivisie en zit hij voornamelijk als wisselspeler op de bank. In de play-offs voor Europees voetbal mag hij tegen Vitesse nog 2 keer opdraven voor de groen-gelen. 

Duplan wil nog graag een paar seizoenen als speler op het veld staan, maar hij is al wel bezig met zijn toekomst. Duplan is namelijk inmiddels in het bezit van het trainersdiploma UEFA B. Hiermee mag hij trainer worden van ploegen in de topklasse vrouwen, tweede klasse mannen, tweede divisie A-junioren, eredivisie B-junioren en eerste divisie C-junioren.

 

Sparta Rotterdam:

In de voorbereiding op het seizoen 2018-2019 mag Duplan meetrainen met de selectie van Sparta Rotterdam. Duplan woont al lange tijd in Rotterdam en daarnaast is hij inmiddels vader geworden van een dochter. Een contract bij de ploeg die hij in 2010 verliet is in eerste instantie niet aan de orde, maar uiteindelijk komen Sparta en Duplan toch tot elkaar. Er wordt een jaarcontract getekend en daarmee keert de Fransman na 8 jaar terug op het Kasteel.

Sparta Rotterdam weet dat seizoen uiteindelijk door middel van de play-offs terug te keren naar de Eredivisie. De inbreng van Duplan op het veld is helaas beperkt. Maar met de promotie is na de degradatie met Sparta in het seizoen 2009-2010 volgens de Fransman de cirkel nu wel rond. Het 1 jarige contract van Duplan op Spangen wordt niet verlengd en zo komt er na 15 jaar een einde aan zijn profcarrière.

 

Westlandia

Diverse amateurclubs tonen na het aflopen van het contract van Duplan bij Sparta interesse. Ze zien in Duplan een ervaren speler die daardoor van grote waarde kan zijn voor menig team. Uiteindelijk is het derde divisionist Westlandia uit Naaldwijk waar de Fransman neerstrijkt en vanaf het seizoen 2019-2020 gaat spelen voor de zondag afdeling.

 

Bronnen:

www.sparta-rotterdam.nl

www.rbconline.nl

www.fcutrecht.nl

www.bunnikside.nl

www.clermontfoot.com

www.voetbalzone.nl