MultiTrans

Geschiedenis FC Utrecht

Gebruikerswaardering: 4 / 5

Ster actiefSter actiefSter actiefSter actiefSter inactief
 

 

galgenwaard01

 

Velox, Elinkwijk en DOS

FC Utrecht is op 1 juli 1970 opgericht door een fusie van drie clubs, Velox, Elinkwijk en DOS. De gemeente Utrecht wilde graag dat door een fusie van deze drie clubs één sterke voetbalclub zou ontstaan. DOS speelde sinds de komst van de Eredivisie dan wel onafgebroken op het hoogste niveau van Nederland, maar het had de laatste jaren steeds meer moeite met handhaving en ook financieel ging het steeds minder met DOS.

Velox en Elinkwijk stonden eigenlijk niet te springen om een fusie, maar onder druk van de gemeente Utrecht ging de fusie toch door. Doordat DOS zich in het laatste zelfstandige jaar had weten te handhaven in de Eredivisie mocht het nieuwe FC Utrecht in de Eredivisie beginnen. Het stadion waarin FC Utrecht zijn wedstrijden ging spelen was het stadion van DOS, stadion Galgenwaard.

 

Het eerste seizoen

Om de binding met Velox, Elinkwijk en DOS te houden werd besloten om het seizoen 1970-1971 te beginnen met een kern bestaande uit 1 speler van Velox, 4 spelers van Elinkwijk en 5 van DOS. De eerste trainer van FC Utrecht werd oud Velox trainer Bert Jacobs. De ploeg eindigde in het eerste seizoen op een negende plaats in de Eredivisie.

 

Bijna faillissementen 

FC Utrecht speelde vervolgens in de jaren 80 en 90 met wisselende resultaten in de Eredivisie. In 1981 kwam er echter een andere tegenstander om de hoek kijken. De FIOD constateerde flink gesjoemel met transfers, salarissen, verzekeringen en belastingen. Het einde van FC Utrecht leek hierdoor na 10 jaar al zeer nabij. Uiteindelijk besloot de gemeente FC Utrecht te helpen onder druk van de bevolking en de bouw van stadion Nieuw Galgenwaard en was FC Utrecht gered.

Tien jaar later lijkt het opnieuw financieel mis te gaan voor FC Utrecht. Hoofdsponsor Amev zorgt voor een financiële injectie en FC Utrecht is voorlopig weer uit de financiële problemen.

In 2003 gaat het echter voor de derde keer weer bijna mis op financieel vlak. De verbouwing van het stadion Galgenwaard loopt problemen op en zorgt voor een grote schuld voor FC Utrecht. De club kon niet anders dan saneren en alle bezittingen inclusief het stadion verkopen aan de gemeente Utrecht en bouwbedrijf Midreth. De club was voor de derde keer ontlopen aan een failissement.

 

In de prijzen

In 1958 wint de voorloper van FC Utrecht, DOS, het landskampioenschap van Nederland. FC Utrecht is er voorlopig niet in geslaagd om dat kunstje te evenaren, maar de club ontwikkelde zich wel tot een cupfighter.

FC Utrecht heeft namelijkt tot nu toe 5 keer de finale van de KNVB Beker gehaald. De eerste finale werd in 1982 over twee wedstrijden gespeeld tegen AZ'67. Thuis werd met 1-0 gewonnen, maar uit waren de Almaarders met 5-1 duidelijk een maatje te groot.

Drie jaar later in 1985 wordt de finale wel gewonnen. Helmond Sport wordt door een kopbal van John van Loen verslagen en FC Utrecht pakt zo zijn eerste prijs sinds de oprichting in 1970.

In 2002 bereikt FC Utrecht voor de derde keer de finale van de KNVB Beker. FC Utrecht leek de KNVB Beker voor de tweede keer mee naar huis te nemen, maar een buitenspeldoelpunt van Wamberto liet de droom uiteen spatten. Een jaar later was het wel raak. In de laatste wedstrijd van Dirk Kuyt voor FC Utrecht werd in de Kuip met 4-1 gewonnen van Feyenoord.

In 2004 mocht de KNVB Beker voor de derde en voorlopig laatste keer mee naar Utrecht. In de finale wordt FC Twente met 1-0 verslagen.

Als bekerwinnaar mag FC Utrecht voor het seizoen 2004-2005 deelnemen aan de wedstrijd om de Johan Cruijff schaal. In 2003 wordt deze wedstrijd nog verloren, maar in 2004 wordt in de ArenA gewonnen van landskampioen Ajax. De Johan Cruijff Schaal is voorlopig de laatste tastbare prijs voor FC Utrecht.

 

Bron: www.wikipedia.nl