MultiTrans

Geschiedenis RBC:

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief
 

Logo_RBCDe oprichting

De geschiedenis en oprichting van RBC gaat terug naar 31 juli 1912. Op die dag richten Anton Poldermans en Frans Mathijsen uit de wijk Kalsdonk namelijk de voetbalclub 'Excelsior' op. In 1919 werd de naam al weer veranderd. In de Brabantsche Voetbalbond was namelijk al een team aanwezig met dezelfde naam. De naam werd daarom veranderd in 'Oranje Wit'. In 1921 volgde promotie naar de Nederlandsche Voetbalbond. Met de promotie naar de Nederlandsche Voetbalbond werd de naam van de club wederom veranderd. De club kreeg nu de naam 'Roosendaal'.

 

 

Fuseren

Op 16 juli 1927 werd besloten om te fuseren met een andere club uit de wijk Kalsdonk, 'Roosendaalsche Boys'. Hierdoor ontstond uiteindelijk de naam 'RBC'. Voluit betekent dit namelijk Roosendaal Boys Combinatie en dus niet Roosendaalsche Boys Combinatie zoals vaak verkeerd wordt vermeld. Tot aan de Tweede Wereldoorlog wordt er door RBC in de Tweede klasse gespeeld.

Betaald voetbal deel 1

In 1955 treed RBC net als vele andere clubs in Nederland, toe tot het betaalde voetbal. Tot aan de jaren zeventig wisselde RBC regelmatig tussen de Eerste en Tweede divisie (deze was er toen nog). In het seizoen 1956-1957 wordt RBC zelfs kampioen van de Tweede divisie B.

Amateurs

In 1971 komt er echter plots een abrubt einde aan het profbestaan van RBC. In 1971 vindt er door de KNVB namelijk een grote sanering plaats in het betaald voetbal. RBC wordt hierbij door de KNVB terug gezet naar de amateurs. Tijdens het amateurbestaan van de jaren zeventig en begin jaren tachtig pakt RBC wederom een kampioenschap. Ditmaal wordt het in 1973 landskampioen van de zondagamateurs.

Betaald voetbal deel 2

In het seizoen 1983 -1984 keert RBC weer terug in het betaalde voetbal. In het seizoen 1985-1986 wordt al een groot succes geboek. RBC bereikt dat seizoen voor het eerst in haar historie de finale van de KNVB beker. In de finale is Ajax echter te sterk voor RBC. Vervolgens breekt een periode aan waarin RBC wisselende resultaten behaalt in de Eerste divisie.

Eredivisie

In het seizoen 1999-2000 weet RBC echter iedereen te verrassen. Onder leiding van trainer Robert Maaskant weet RBC namelijk via de nacompetitie voor het eerst in haar historie te promoveren naar de Eredivisie. RBC degradeert in het seizoen 2000-2001 echter weer rechtstreeks naar de Eerste divisie om in het seizoen 2001-2002 wederom te promoveren via de nacompetitie. Nu lukt het RBC dat inmiddels is omgedoopt tot RBC Roosendaal wel om langer in de Eredivisie te blijven.

In die periode worden ook spectaculaire overwinningen geboekt, zoals een 4-2 thuis overwinning tegen Feyenoord.

Terug naar de Eerste Divisie

In het seizoen 2005-2006 degradeert RBC Roosendaal echter weer rechtstreeks terug naar de Eerste divisie. Hier speelt RBC Roosendaal, met wisselende resultaten tot en met het seizoen 2010-2011.

Faillissement

In het seizoen 2010-2011 gaat het RBC Roosendaal sportief en financieel niet voor de wind. Op de laatste speeldag weten de Roosendalers door middel van een 3-2 thuisoverwinning op FC Dordrecht de laatste plaats en degradatie naar de Topklasse te voorkomen. Op 8 juni 2011 gaat het alsnog mis voor RBC Roosendaal. Na een eerste faillissementsaanvraag wordt nog uitstel verkregen via een surseance van betaling. Maar het lukt het bijna 99 jarige RBC Roosendaal niet om een benodigde 1,3 miljoen op tafel te krijgen. RBC Roosendaal gaat hierdoor alsnog failliet en verdwijnt als vijfde ploeg in Nederland na SC Amersfoort, FC Wageningen, VC Vlissingen en HFC Haarlem, onvrijwillig uit het betaalde voetbal.

Het einde?

De datum vijftien juni 2011 zal de boeken in gaan als de datum waarop het definitieve doek viel voor RBC Roosendaal. Ondanks verwoede pogingen van beoogd trainer Eric Hellemons zag de Stichting RBC Roosendaal geen toekomst voor de club in het amateurvoetbal. De inkomsten zouden te laag zijn om de club financieel op te bouwen. Daarnaast wilde de gemeente geen garanties geven voor het spelen in het stadion aan de Borgwerf. Hierdoor verdwijnt de Roosendaalse club na bijna 100 jaar (voorlopig) van de voetbalkaart...

Heroprichting

Nog geen half jaar na het faillissement van RBC Roosendaal wordt de club heropgericht. De plannen liggen er al snel, maar op 2 december 2011 wordt de Roosendaalse club officieel (her)opgericht onder de naam 'RBC'. Tevens keert het oude clublogo (schild met kroon) weer terug. Vanaf het seizoen 2012-2013 is RBC terug in het amateurvoetbal. RBC begon in de vijfde klasse C en werd meteen kampioen. Het kampioenschap werd met een extra cadeau opgeleukt. Een investeerder met een RBC hart kocht het voormalig stadion van RBC terug van de gemeente. Vanaf het seizoen 2013-2014 speelt RBC dus als vierde klasser in een stadion waar 5000 man in kan.

Na vier jaar vierde klasse wordt RBC in het seizoen 2016-2017 kampioen van de vierde klasse B. RBC maakt hierdoor weer een kleine stap richting terugkeer in het betaalde voetbal. In het eerste seizoen in de derde klasse vecht RBC lang tegen degradatie. Dit wordt uiteindelijk voorkomen en de ploeg mag door het winnen van de laatste periode zelfs meedoen om promotie naar de tweede klasse. In de eerste ronde is tweede klasser Unitas'30 in een ware thriller de ploeg die uiteindelijk aan het langste eind trekt. RBC komt tweemaal op een ruime voorsprong (1-3 en 2-4) maar uiteindelijk is de stand na 120 minuten 5-5. In de strafschoppenserie is de ploeg uit Etten-Leur het gelukkigst. 

Bronnen:

www.rbcfans.nl

www.wikipedia.nl