MultiTrans

Geschiedenis Sparta Rotterdam

Gebruikerswaardering: 5 / 5

Ster actiefSter actiefSter actiefSter actiefSter actief
 

open_dag_19

Oudste profclub van Nederland

Sparta Rotterdam werd opgericht op 1 april 1888 en is daarmee de oudste profclub van Nederland. De club werd in eerste instantie opgericht als een cricket en voetbalclub. De club werd opgericht door acht jongens tussen de 13 en 16 jaar oud. Dit waren Claus, Cokart, Dupont, Van den Ende, Harteveld Hoos, La Verge, Visser en De Vogel.

De eerste wedstrijden

Aangezien er in 1888 nog geen KNVB was en dus ook nog geen nationale competitie, werden de wedstrijden geregeld door andere teams uit te dagen. Daarnaast werden er ook wedstrijden gespeeld tussen de leden onderling. Vanaf 1890 komt daar verandering in doordat Sparta zich aansluit bij de Nederlandsche Voetbal en Atletiek Bond. Pas in 1892 speelt Sparta echter zijn eerste wedstrijden in competitieverband. In 1893 volgt al promotie naar de hoogste klasse.

Het tenue

In 1899 krijgt Sparta het inmiddels bekende rood-witte shirt en de zwarte broek. Dit gebeurt na een bezoek van het bestuur aan het Engelse Sunderland FC. De eerste rood-witte Sparta-shirts waren dan ook oude shirts van deze Engelse club.

De eerste successen

De eerste successen van Sparta dienen zich aan in het begin van de 20ste eeuw. In de jaren 1909, 1911, 1912, 1913 en in 1915 wordt Sparta namelijk kampioen van Nederland. Belangrijke personen bij deze kampioenschappen waren trainer Chadwick en de spelers De Korver, De Groot en Ruffelse. Het eerste kampioenschap in 1909 zorgt ervoor dat Sparta ook een officieel clublied krijgt. Deze 'Spartamarsch' wordt geschreven door Jaap Blazer en wordt voorafgaan aan wedstrijden van Sparta nog altijd ten gehore gebracht. 

Op 15 oktober 1916 verhuist Sparta naar de huidige locatie op Spangen. Daar wordt het eerste clubstadion van Nederland in gebruik genomen. Dit stadion krijgt door de twee torentjes bij de hoofdingang al gauw de bijnaam 'het Kasteel'.

Eredivisie

De grote successen van Sparta blijven vervolgens een tijdje uit. In de jaren vijftig worden er echter weer grote prijzen gepakt. In 1953 en 1956 wordt Sparta namelijk afdelingskampioen. Door dat laatste kampioenschap mag Sparta in 1956 meedoen met de nieuw opgerichte Eredivisie. Het succes van de jaren vijftig wordt uiteindelijk afgesloten met de winst van de KNVB beker in 1958 en het kampioenschap van Nederland in 1959. Hierdoor mag Sparta in 1960 voor het eerst Europa in via de Europacup I.

In de jaren zestig wint Sparta in 1962 en 1966 nogmaals de KNVB Beker. Dit zijn voorlopig de laatste tastbare grote prijzen van Sparta Rotterdam. In 1971 en 1996 is Sparta nog wel verliezend finalist in de strijd om de KNVB Beker.

Degradatie

Het eerste grote dieptepunt voor de club wordt bereikt in het jaar 2002. In dat jaar degradeert Sparta Rotterdam voor het eerst in het bestaan naar de Eerste Divisie. Het verblijf in de Eerste Divisie is echter van korte duur. In 2005 promoveert Sparta via de nacompetitie namelijk onder tijdelijk trainer Adri van Tiggelen weer terug naar de Eredivisie.

In het seizoen 2009-2010 gaat het echter wederom fout voor Sparta. Sparta eindigt dat seizoen op een zestiende plaats in de Eredivisie en is daardoor veroordeeld tot  de Nacompetitie. Helmond Sport wordt na een 1-0 uit nederlaag thuis met 2-0 verslagen. In de volgende ronde wacht Excelsior. Uit eindigt de wedstrijd in 0-0. Thuis gaat het in een doldwaze slotfase mis. Sparta komt in de 92ste minuut op voosprong, maar ziet Excelsior in de 94ste minuut weer gelijk maken. Hierdoor degradeert Sparta voor de tweede keer in zijn historie naar de Eerste Divisie.

In het seizoen 2012-2013 is Sparta dichtbij promotie naar de Eredivisie. In de reguliere competitie wordt het kampioenschap in de laatste wedstrijden verspeeld. In de play-offs lijkt promotie dan alsnog te lukken. In de finale wordt Roda JC op het Kasteel op 0-0 gehouden. In Kerkrade komen de Spartanen zelfs op 0-1. Uiteindelijk is het Fledderus die in de laatste minuut uit een vrije trap Roda JC alsnog langs Sparta schiet. Feest in Kerkrade en woede en verdriet bij de Spartanen tot gevolg.

In het seizoen 2015-2016 is het dan toch eindelijk zover. Sparta Rotterdam wordt kampioen van de Jupiler League. Na zes jaar keren de Spangenaren weer terug op het hoogste niveau.

Slechts 2 jaar kan Sparta genieten van de Eredivisie. Ondanks een trainerswissel weet Sparta degradatie niet te voorkomen. In de play-offs om promotie/degradatie is het verrassende FC Emmen over twee wedstrijden te sterk.

Na 1 jaar keert Sparta al weer terug naar de Eredivisie. In het seizoen 2018-2019 weten de Spangenaren via de nacompetie wederom promotie af te dwingen. Edouard Duplan heeft hierin ook een bescheiden rol. Hij speelt 11 wedstrijden in het seizoen waarin hij terugkeerd op het Kasteel. 

Bronnen:

www.sparta-rotterdam.nl

www.wikipedia.nl