MultiTrans

Ingezonden column: "Steun"

Gebruikerswaardering: 5 / 5

Ster actiefSter actiefSter actiefSter actiefSter actief
 

12-08-2013: Twee wedstrijden, één punt... Utrecht is de competitie wel eens beter gestart. Het goede nieuws is wel, daarmee staan we boven Feyenoord. Hofleverancier van Oranje, de nummer drie van vorig seizoen, de ploeg die in de basis gelijk bleef aan vorig seizoen en wat mij betreft op de nominatie voor minst sympathieke ploeg van dit seizoen. Uitschietende ellebogen, laffe en onnodige overtredingen en dus nul punten na twee wedstrijden. Het kan altijd erger.


Toch, het is makkelijk naar anderen kijken en daarmee te vergelijken. Feit is, we hadden meer gehoopt van Utrecht. Ik weet, 'iedereen' had dit allang voorzien, want als je vier spelers kwijt raakt, ben je direct per definitie kansloos. Daar ben ik het dus niet mee eens. Ja, het is een aderlating en ja, zeker het vertrek van het verdedigend duo Wuytens en van der Hoorn vang je niet zomaar even op. Toch vind ik het wel erg makkelijk om nu direct daarnaar te wijzen als oorzaak. En dus ook meteen Wilco van Schaik als schuldige aan te wijzen wegens wanbeleid, iets wat ik veel zie gebeuren. Van Schaik probeert de club financieel gezond te maken. Met andere woorden, als het aan hem ligt, hebben we over vijf en ook over tien jaar nog steeds een FC Utrecht om naartoe te gaan. Lijkt mij een mooi streven, al heeft dat sportief consequenties. Ik ben, als ik die kritiek hoor altijd zo benieuwd hoe de critici dat miljoenen bedrijf van ze runnen, want ze weten vaak zo goed hoe het moet. Gek genoeg, als ik daar naar vraag, blijkt er geen miljoenenbedrijf te zijn. De beste stuurlui...?


Als ik nu naar FC Utrecht kijk, ben ik natuurlijk ook één van die stuurlui. Voetballen kan ik echt niet beter dan de mannen die op het veld staan, dus in feite, wie ben ik dan, om er wat van te vinden. En toch, ook ik heb een mening. Ik zie dat Utrecht een moeilijke start kent -- laten we het Europese avontuur maar snel weer vergeten -- ik zie ook dat het voetbal in de ploeg wel steeds wat beter wordt. Derijck en de Ridder lijken welkome aanvullingen met hun ervaring en drive. Daarmee staat de basis beter, is er meer rust en komt de rest ook weer tot voetballen. In de eerste helft tegen Go Ahead Eagles was er bij vlagen weer iets wat leek op de ploeg van vorig jaar en ook tegen Groningen was Utrecht op momenten gewoon beter. Kortom, het kan dus wel, alleen de onvermijdelijke missers kunnen niet worden weggepoetst. Daar zit een groot verbeterpunt. Scoren, goals maken, veldoverwicht omzetten in doelpunten.


Ik weet, Mulenga is de held in Utrecht. En eerlijk, ik snap de hype niet. Natuurlijk, hij kan vreselijk belangrijk zijn en als mens, niets dan goeds. Ik zie ook hoe hij na de training vaak als één van de laatsten nog op het veld staat, altijd bezig zichzelf te verbeteren. Maar eerlijk is eerlijk, een speler van buiten de EU, een salaris dat twee keer zo groot is als het salarisplafond van FC Utrecht, ik vind het rendement te klein. Kijk naar Malki, die bij degradatiekandidaat Roda er vorig jaar nog meer in wist te leggen. Ik geniet van de omhalen, van de bizarre, vrijwel onmogelijke ballen die ineens toch het doel in verdwijnen, maar dat is niet wat Utrecht nodig heeft. Dan maar niet mooi, dan maar geen pareltjes, en wel alle simpele kansen raak schieten. Uiteindelijk is veldoverwicht leuk, maar tellen de goals, spitsen moeten scoren.


Alleen wordt Mulenga dus op handen gedragen, heeft zijn eigen liedje, en kan weinig fout doen. Leon de Kogel mist één keer en kan rekenen op een fluitconcert van duizenden. Ik mis daar de logica. Als een jeugdspeler eenzelfde actie doet als een ervaren man, opkomen langs rechts, prachtige actie, en zich vervolgens vastlopen, kan hij rekenen op een bak kritiek. De ervaren man mag dat keer op keer doen 'want hij is publiekslieveling'. Dus met ervaring mag je fouten maken, die je aan het begin van je carrière níet mag maken? Supporters, is dat niet een klein beetje hypocriet?


Het wordt geen makkelijk seizoen, vermoed ik. Dan kan ik me voorstellen dat de frustraties hoog gaan oplopen. Al die kleine foutjes bij elkaar, worden een keer teveel. Dat kan ik allemaal snappen. Maar we moeten ook vertrouwen in de goede wil van mensen, en zeker de jongere spelers de kans geven om te groeien. Het is niet anders, dit is de positie waarin FC Utrecht nu sportief en financieel zit. Als de positieve lijn door trekt, en er naast veldoverwicht ook doelpunten gaan vallen, kan er echt weer een leuke ploeg gaan staan. Wonderen verwacht ik niet en daar zullen we met elkaar ook realistisch in moeten zijn. Maar als een de Kogel, net terug van een blessure, of bijvoorbeeld straks een keer een Pappot iets doet wat niet direct tot een goal leidt, fluit ze dan ook niet meteen kapot. Zoals iedereen heeft geconstateerd, er zijn er al zoveel weg, laten we degenen die er zijn, fit of niet, dan in ieder geval steunen. Op naar Twente en AZ, de steun zal méér dan nodig zijn...