MultiTrans

Ingezonden column: "Kicksen en pumps"

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief
 

07-09-2013: "Jij ziet er ook niet uit alsof je wat met voetbal hebt". Geen hele beste openingszin, zo merkte degene die daarmee mijn aandacht probeerde te trekken bij Elinkwijk. Daar sta je dan, en of je nou schrijft voor de Duplan site, als stadionspeaker op het veld staat tegen Differdange of verschillende wedstrijdverslagen tikt: als je bij 30 graden met een jurkje naar een wedstrijd gaat, kan je gewoon niets met voetbal hebben, zo simpel is het, blijkt maar weer.

Maar het zet je aan het denken. Hoe zie je er dan wel uit als voetbal supporter? Ik draag inderdaad weinig tot geen clubkleding, simpelweg omdat ik liever andere dingen draag. Kan je dan alleen supporter zijn als je altijd in vol tenue naar de wedstrijden gaat? Natuurlijk draag je in de clubkleuren wel meer uit waarvoor je komt en laat je zien waarvoor je staat. Je spreekt je meer uit als supporter, dat is een feit. Het zegt voor mij niet of je diep in je hart meer voor de club voelt. Ik loop misschien niet dagelijks in het wedstrijdshirt, dat zou mijn baas ook niet waarderen, ik breng wel mijn mooie leren FC Utrecht map mee naar elke vergadering. En dat in een bedrijf dat jarenlang op het shirt stond van een welbekende club uit Rotterdam. Je moet je clubliefde uitdragen op de manier zoals je zelf wilt, of dat nu in kleding is, in woorden, of in stilte.

Terug naar de beste man bij Elinkwijk. Uiteindelijk zou het erom gaan dat ik er niet uit zag of ik zelf voetbalde, puur gebaseerd op mijn kleding. Oké, daar heeft hij gelijk in. Naast gebrek aan talent heb ik zelf weinig met vrouwenvoetbal. No offense voor de mensen die daar wel wat mee hebben trouwens. Maar dan nog, zouden voetballende dames geen jurkjes mogen dragen, omdat je dan niet van kilometers afstand kan zien dat ze voetballen, al zijn ze op dat moment niet 'in functie'? Of wel een jurkje, maar dan kicksen eronder? En als je hockeyt, moet je overal je stick mee naar toe nemen? Wordt nog lastig een kroeg binnen komen gok ik. Voor alle wielrennende dames: Nooit meer nadenken over je kapsel, gewoon altijd een helm op als je de deur uit gaat. Het scheelt je bij een eerste date in ieder geval uitleggen welke sport je doet.

Nou moet ik zeggen: je hoort vaker gekke dingen als je in een jurkje langs de lijn staat. Terugdenkend aan de oefenwedstrijd in Hoornaar blijf ik me verbazen. Alle oude mannetjes op rij: "spelersvrouwtje, dat moet een spelersvrouwtje zijn". Nee beste mensen, gewoon een meisje uit Utrecht, die op een warme dag direct vanuit kantoor door was gegaan naar de wedstrijd. En soms draag je op kantoor wel eens jurkjes, in Utrecht en andere steden doen we dat wel eens, zelfs ook in dorpen wel. Blijkbaar moet de wereld daar toch nog aan wennen soms, vrouwen die vrouw zijn, en tóch van voetbal houden. Mij verbaast het, want ik zie er zat om me heen.

Misschien toch eens proberen volgende keer, kicksen en een clubshirt. Kijken wat de reacties dan zijn. Feit is, die pumps zítten gewoon lekkerder...