MultiTrans

Ingezonden column: "Relativeren"

Gebruikerswaardering: 5 / 5

Ster actiefSter actiefSter actiefSter actiefSter actief
 

20-10-2013: Daags na de heerlijke overwinning in de beker bij Cambuur staat FC Utrecht weer groots in het nieuws. Helaas niet heel positief, de financiële situatie zorgt voor noodgedwongen ontslagen. Mensen die jarenlang aan de club verbonden zijn, raken nu hun baan kwijt. Dat is verschrikkelijk. De media speelt in de weergave hiervan echter wel een grote rol en zet de club opnieuw negatief in de spotlights. "FC Utrecht zet iconen net voor kerst op straat". Nogmaals, iedereen is het er, neem ik aan, over eens, dat het voor de mensen die dit gebeurt vreselijk is. Na jaren dienst ineens je baan kwijt zijn is keihard.

Maar is het erger dat het bij FC Utrecht gebeurt, dan bij elk willekeurig ander bedrijf? Zijn we echt zo blind dat we geloven dat FC Utrecht de grote boosdoener is, terwijl er zo ontzettend veel ontslagen zijn gevallen en nog vallen in Nederland? Ik zie en hoor om me heen bijna niet anders. Mensen die na dertig of veertig dienstjaren, vlak voor hun pensioen, thuis komen te zitten. Vreselijk, maar voor ál die anderen die niet uitgebreid in de pers worden genoemd wel net zo erg. Het is zuur te moeten concluderen dat ook FC Utrecht zo ver moet gaan in de strijd om financieel gezond te worden en uiteraard wens ik de betrokken ook veel sterkte toe.

Dit nieuws maakt andere zaken wel een stuk genuanceerder. De 1-5 nederlaag tegen PSV? Ja, heel vervelend. Dat er direct wordt geroepen dat Jan Wouters zich toch eens moet realiseren dat er onvoldoende kwaliteit in de groep zit? Ontzettend dom. Jan Wouters realiseert zich dondersgoed dat hij niet beschikt over een elftal met de allerbesten van de wereld en dat zijn ploeg niet in staat zal zijn om élke wedstrijd te winnen. Jan Wouters weet ook dat hij een ontzettend leuke ploeg heeft die eigenlijk van iedereen in de Eredivisie kan winnen, maar die zeker ook op mindere dagen van iedereen zal kunnen verliezen. Zo is de situatie nu, en meer en beter eisen geeft aan dat je in feite weinig betrokken bent bij datgene dat je club daadwerkelijk door maakt. Meer zit er op dit moment niet in. Je verlies nemen en doorgaan, zoals de ploeg woensdagavond zeer overtuigend deed, is wat je nu moet doen. Natuurlijk doet die 1-5 pijn, en die uitschakeling in Europa is ook echt nog niet vergeten. Maar één moment van sportief falen staat in de schaduw van een hoop andere zaken.

Zelfs het, opnieuw, falen van meneer van Boekel kan je eigenlijk met bovenstaande relativeren. Toch is het wel opvallend dat Memphis Depay na een zeer mooie schwalbe enkel een kleine waarschuwing krijgt, als Steve de Ridder voor een schwalbe die geen schwalbe was met een tweede gele kaart kan vertrekken. Dan kan je niet meer spreken van verkeerd gezien, in de split second waarin het gebeurde verkeerd beoordeeld, enzovoort. Je denkt twee dezelfde dingen te zien, en kiest zelfstandig voor twee verschillende straffen. Zoals het commentaar bij Studio Sport al luidde: "van Boekel is wel erg eager om de Ridder de tweede gele kaart te geven". Jammer dat dit blijft kunnen in het voetbal. Niet dat de wedstrijd van afgelopen zondag hierdoor werd beslist, maar het kan een andere wedstrijd wel beslissen. Bedankt voor de service weer meneer van Boekel.

Zondag is de laatste uitwedstrijd voor de winterstop. Met een vol uitvak tegen Go Ahead Eagles van Bart Vriends en Foeke Booy. Hopelijk zonder vuurwerk, behalve in het spel van FC Utrecht zelf. Op naar Kerst en een nieuw jaar. Laten we hopen dat 2014 een financieel gezonde(re) club zal brengen, en een gezondere economie in het algemeen. Niet alleen voor het voortbestaan van de club, ook voor de mensen die nu noodgedwongen de feestdagen zonder baan moeten doorbrengen.