MultiTrans

Ingezonden column: FC Utrecht de soap

Gebruikerswaardering: 4 / 5

Ster actiefSter actiefSter actiefSter actiefSter inactief
 

03-02-2015: Zoals ik het mooi verwoord hoorde worden: Het is net GTST, maar dan zonder de mooie vrouwen. Kort door de bocht kan je dan constateren dat er weinig over blijft. Het is een bizarre week geweest. Begonnen met een weergaloze 8-0 overwinning van Jong FC Utrecht. Een ultieme voetbalshow die werd weggegeven op Zoudenbalch. Maar ondertussen werd met behulp van een medewerker de kluis leeg gehaald. Een tegenvaller en toch slecht begin van de week, die nog veel slechter zou worden.

De week waarin de club(leiding) veel geloofwaardigheid verloor. Er is zoveel tegenstrijdigs gezegd dat het niet meer duidelijk is waar FC Utrecht nog voor staat. In eerste instantie waren opstootjes op de training normaal (oké, dat kan) en dus ook een klap waarbij een kaak breekt. Een kaak breekt niet zomaar, geweld is niet normaal en geweld in het heetst van de strijd goedkeuren is een heel verkeerd signaal. Dat zag de club ná het weekend ook in, al kwam de ommekeer zogezegd al eerder. Dat is gek, want na de wedstrijd tegen Zwolle werd er nog gedaan alsof Kali het slachtoffer was die tegen de boze buitenwereld beschermd moest worden. Er moest goed worden opgelet dat er bij Kali niets knapte door het uitfluiten van het publiek. Newsflash, er wás al iets geknapt bij Kali, namelijk op het moment dat hij zijn ploeggenoot voor een paar weken uitgeschakelde en vervolgens ook naar een trainer een slaande beweging maakte. Maar heel goed, bescherm Kali maar, voor het oog van de natie, en pretendeer daarmee dat je dit gedrag goedkeurt.

En dus werd Kali alsnog geschorst. Ik denk verstandig, en laten we daarmee het onderwerp maar sluiten. Wat mij deze week wel weer opviel is hoe er vaker dingen recht gepraat worden die krom zijn. Om een voorbeeld te noemen: met Ruud Boymans is de topscorer Jupiler League binnen gehaald, hoor ik vaak. Als je iets vaak genoeg zegt wordt het vanzelf waar? Wat is de gedachte achter dit statement? Want eens, Ruud heeft er een hele hoop ingeschoten vorig seizoen. Maar dé topscorer was toch echt Lars Veldwijk. Je weet wel, Lars – niet goed genoeg voor FC Utrecht – Veldwijk. En het kan heel goed zijn dat Lars niet de speler is die de club zocht, of niet paste, er zijn genoeg legitieme redenen om een speler niet bij je club te houden. Zijn bestaan negeren vind ik dan persoonlijk minder handig in de uitleg.

Zo zijn er de afgelopen tijd meer spelers bij de club vertrokken die nu met hun nieuwe club en drie punten de Galgenwaard verlieten. Bart Vriends, of Aleksandar – te moeilijke jongen – Bjelica bijvoorbeeld. Aleks, die nu bij de nummer vier van de eredivisie wekelijks speelminuten maakt en zondag in een zeer solide ploeg de 0-2 overwinning pakte. Ik snap dat je als club keuzes maakt. Ik snap ook dat je soms keuzes maakt vanuit kennis die je intern hebt en die je niet met de buitenwereld wil of hoeft te delen. Keuzes die voor de buitenwacht daarom niet altijd te begrijpen zijn. Maar ik snap ook dat het voor supporters zware tijden zijn. Ik zou bijna zeggen: geen woorden maar daden. Mooi verteld wordt het allemaal zeker, maar als supporter wil je het ook graag zien. En hoe steun je je club, als je het beleid niet meer snapt? En dat in tijden waarin de spelers op het veld de steun weer keihard nodig hebben én verdienen. Want wees eerlijk, als je een Ayoub weer ziet werken, sleuren en verslagen op het veld ziet staan , dan gun je hem meer. Laten we hopen dat de uitgesproken resultaten snel komen. Nog 29 punten te gaan volgens doelstelling. Jong FC Utrecht heeft gister opnieuw het goede voorbeeld gegeven door met 2-3 in Dordrecht te winnen. Op naar Willem II.