MultiTrans

Duplan blikt terug en kijkt vooruit (mei 2012)

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief
 

Het seizoen 2011-2012 zit er bijna op voor FC Utrecht. De club speelt nog een aantal oefenwedstrijden en dan zal de selectie uitvliegen naar of met familie en vrienden. De Duplan Fansite vond het daarom dan ook een mooi moment voor een terugblik met Duplan op het seizoen, maar er wordt ook vooruit gekeken naar zijn eigen toekomst en die van FC Utrecht.

 

Hoe kijk je terug op het seizoen 2011-2012?

Met een dubbel gevoel. Aan de ene kant, het is onder de verwachtingen. Omdat Utrecht moet de play-offs halen en hoger staan.  Aan de andere kant je bent veel spelers kwijt geraakt. Heel veel spelers. Acht van de basisspelers. Dat is gewoon heel veel. Veel nieuwe jongens en die moeten aan elkaar wennen. Veel jonge jongens en die moeten ervaring opdoen en dat kost tijd.

De tweede seizoenshelft hebben we beter gevoetbald, compacter gevoetbald. Persoonlijk vind ik het toch knap gedaan van ons.

 

Hoe vind je dat je het persoonlijk hebt gedaan?

Net zo als de ploeg eigenlijk. Ik ging mee met de ploeg. Het was weer even wennen. Ik was geblesseerd geweest. Ik moest het gevoel terug krijgen. En daarna ging het steeds beter met de ploeg. Het ging meer draaien en ik ging ook meer draaien. Het is een beetje een dubbel seizoen. Een langzame start en nu voel ik me eigenlijk goed. Ik weet nu meer waar mijn ploeggenoten lopen.

 

Dit seizoen scoorde je 7 keer. Wat was je mooiste goal?

(Na lang twijfelen...) Allebei de doelpunten uit tegen Ajax vond ik mooi. Maar met name de eerste omdat, hij leek makkelijk, maar hij was moeilijk. Er was een stuit en ik moest hem eigenlijk hoog schieten.

En daarna komt het doelpunt tegen AZ. Ik kwam toen op vanuit het centrum en het was een mooie aanval samen met Frank (Demouge).

 

Een kenmerk van je is het vieren van een doelpunt dat je maakt. Na elk doelpunt geef je namelijk een kus op beide armen. Heeft dit een speciale betekenis?

Ja, ik heb op beide armen een  tatoo. Eén specifiek voor mijn broer (hij heeft dezelfde). En de ander is voor broer en zussen. Het is voor mij om te laten zien dat ik aan ze denk. Dat ik aan mijn familie denk.

Ik ben nu ook ver van mijn familie. Het is een soort knipoog aan hen. Ik ben er niet, maar ik denk aan jullie.

 

Een ander kenmerk wat veel FC Utrecht supporters bezig houdt is de combinatie van korte mouwen en handschoenen.

(lacht...) Dat komt door het feit dat ik snel koude handen heb. En met koude handen kan ik echt niet voetballen. Als het maar een beetje koud is krijg ik geen bloed meer in de toppen van mij vingers. Ik kan dan gewoon het eind van mijn vingers niet voelen. En dat is vervelend tijdens een wedstrijd. Om dat te voorkomen draag ik dus vaak handschoenen. Het is niet dat mijn hele lichaam koud is. Het gaat echt om mijn handen. De rest van mijn lichaam is warm. Ik kan er niks aan doen. Het is best raar.

 

Dit seizoen werd je weer vaak onderuit gehaald. Maar dit keer kreeg je ook zelf gele kaarten voor protesteren. Wat vind je daar zelf van?

Misschien vragen de scheidsrechters zich meer af of het reëel is. Of ik het misschien simuleer ofzo. Misschien willen ze strenger met mij zijn en niet te veel overtredingen mee te geven. Dat merk je eigenlijk. En ik erger me daaraan. Het zijn gewoon overtredingen en ze moeten gewoon blijven fluiten.

Het is een paar keer gebeurd. Ze wisten niet of het wel een overtreding was of niet, maar ik simuleer niet. Als ik val ben ik geraakt. Het is niet altijd een groffe overtreding, maar ik ben altijd geraakt. Dat moeten ze weten, ik simuleer niet.

Een paar keer was het gewoon schandalig. Tegen Feyenoord. Een overtreding van Schaken. Ik krijg een gele kaart en hij niet. Dat kan gewoon niet. Ook één van de laatste wedstrijden tegen Roda. De overtreding van Volmer voor het doelpunt. Dat was schandalig. Het moest een rode kaart zijn voor hem en uiteindelijk is het een doelpunt voor hun. En dan had je nog Twente thuis, verschrikkelijk. Er is een overtreding van Tiendalli. Hij maakt zelf de overtreding en ik krijg de gele kaart. Dan komt de frustratie eruit. Aardig blijven tegen de scheidsrechter is belangrijk, maar soms kan het gewoon niet. Het is een paar keer gebeurd, ik moest uitbarsten. Ik vind het niet leuk om te doen, maar soms moet het. Anders gaat de scheidsrechter geloven dat hij de juiste beslissing heeft gemaakt. Dat is dan niet zo en dat wil ik dan laten weten.

 

Merk je dat de tegenstander anders met je omgaat in je tweede seizoen bij FC Utrecht?

Het is inderdaad zo dat voor veel tegenstanders geldt dat het niet de eerste keer is dat we tegenover elkaar staan. Soms nemen ze wat afstand. Ik voel soms dat ze me kennen. Ik voel dat ze zich aanpassen aan mijn speelstijl. Soms kort en soms juist afstand. Dat ze weten wie ik ben dat is wel leuk.

 

In de huidige selectie ben je 1 van de oudere spelers. Merk je dat?

Nee ik merk dat niet echt. De jonge spelers bij FC Utrecht zijn best volwassen. Ik ben ook geen vader figuur voor hun. Ik probeer altijd positief te zijn met jonge jongens. Ik hoop dat ze dat voelen en merken. Ik ben er voor advies als ze dat willen, maar vaak zijn het meer discussies. Ze hebben het er dan over wat ze in het veld moeten doen bij een bepaalde situatie.

 

Wie van de selectie zie jij als een speler die op jou positie ook goed uit de voeten kan?

Boldewijn is ook een rechtsbuiten, maar wel een ander type speler eigenlijk. Ik vind dat hij het goed doet. We hebben beide een andere stijl. Het is niet zo dat hij van mij heel veel kan leren. Hij heeft een eigen manier van spelen en dat doet hij goed. Ik denk dat hij goed bezig is. Maar ik hoef hem niet te zeggen wat hij moet doen. Hij moet misschien meer werken, maar hij doet het goed.

 

Je zei dat je geen vaderfiguur was, maar zie jij jezelf ooit met de aanvoerdersband spelen?

Ja, ik zou het leuk vinden. Ik heb wel het gevoel dat je als aanvoerder centraal op het veld moet staan. Centraal op het middenveld of in de spits. Het best is centrale middenvelder of centrale verdediger. Je ziet niet vaak een links- of rechtsbuiten als aanvoerder. Dat gebeurt niet vaak.

Als buitenspeler ben je vooral bezig met je eigen spel. Je bent bezig met het maken van acties. Je bent minder bezig met hoe de ploeg draait. Je ziet ook gewoon minder dingen. Dus misschien is het dan niet de beste keus. Maar als ik centraal op het middenveld zou gaan spelen, dan heel graag.

Ik weet niet of ik een goede aanvoerder zou zijn, maar ik zou wel positief zijn. In mijn opzicht is het altijd belangrijk om positief te zijn. Het mag streng, maar het moet altijd positief.

 

Dit seizoen speelde je bij FC Utrecht regelmatig vanaf het middenveld in een 4-4-2 opstelling. Speel je liever 4-3-3 of 4-4-2?

Dat is een hele goede vraag. Ik vind het middenveld eigenlijk leuker. Niet dat ik het zat ben om aan de buitenkant te spelen. Soms ben ik een beetje gefrustreerd omdat ik niet genoeg ballen krijg. Dat is frustrerend. Als ik op het middenveld sta dan krijg ik meer ballen en heb ik meer ruimte om wat te doen.

 

Wil je dan op de zijkant spelen of op de nummer 10 positie?

Op tien vind ik sowieso leuk om op te spelen. Maar als we bijvoorbeeld 4-4-2 spelen en met de punt naar voren in een ruit, dan vind ik het ook fijn om op rechts te staan. Dat vind ik leuk. Dan krijg ik veel ballen en heb ik veel ruimte. Ik voel me dan ook belangrijker.

 

Dat is opvallend, want bij RBC en Sparta speelde je in een 4-3-3 opstelling.

Bij RBC en Sparta was het spel anders. Bij RBC hadden we veel de bal. Toen ging het van links naar rechts. Ik had vaak de bal en had veel ruimte om er wat mee te doen. Het ging snel naar mijn kant toe. Bij Sparta moesten we het meer hebben van de counter. In de counter heb je sowieso ruimte.

Bij FC Utrecht hebben we niet altijd heel veel de bal en we moeten het niet alleen hebben van de counter. Het zit er een beetje tussenin. Op de vleugel krijg ik soms weinig ballen en dat is dan frustrerend zoals ik al zei. Op het middenveld is dat niet.

 

Voor FC Utrecht dreigde even degradatie. Ben je daar dit seizoen ooit echt bang voor geweest?

Nee, ik vond het ook heel vervelend om dat te horen. Ik snap wel dat sommige mensen er bang voor waren. Ik erger me er wel aan, want ik heb nooit de mogelijkheid gevoeld. Ik wist dat we genoeg kwaliteiten hadden om het te redden. Ik vond het echt vervelend als mensen het over degradatie hadden, journalisten enzo pff...

 

De supporters waren op een gegeven moment ook erg ontevreden en gingen zelfs specifieke spelers uitfluiten. Wat vind je daarvan?

De spelers sluiten zich er toch een beetje voor af. Het wordt wel besproken in de spelersgroep. Ik vind het echt verschrikkelijk. Als je dat doet ben je gewoon geen supporter. Zo simpel is het voor mij. Als je eigen spelers persoonlijk gaat uitfluiten, voor geen reden. De betreffende spelers hebben nooit iets slechts gezegd over de club. Ze vechten altijd voor de club. Soms maken ze foutjes. Maar we maken allemaal wel eens foutjes. Maar ze doen hun best. En als je je best doet mag je niet uitgefloten worden. Dat kan gewoon niet.

 

Je werd aan het eind van het seizoen beloond met de David di Tommaso trofee. Had je dat verwacht?

Ik had gehoopt om bij de beste drie te eindigen, de waardering voelen. Het had ook Demouge kunnen zijn. Ik weet dat hij geliefd is bij de supporters. Maar ik hoopte dat de supporters mijn inzet zouden zien. Natuurlijk hebben de doelpunten tegen Ajax geholpen.

 

Bij RBC werd je in je eerste seizoen ook uitgeroepen tot beste speler. Welke prijs is mooier?

Ik heb ze beide thuis staan. Ze betekenen allebei heel veel voor mij. Ik ben meer compleet geworden als speler. In Roosendaal mijn eerste jaar was gewoon een prachtig begin.

De twee supportersprijzen staan symbool voor twee verschillende periodes in mijn carrière. Ze werken beide als een boost. Ze laten zien dat je op de goede weg bent. Het is een blijk van waardering dat je goed bezig bent.

 

Je contract bij FC Utrecht loopt nog 1 seizoen. Wat zijn je plannen?

Ik heb nog geen gesprek gehad met de club. Ik weet dus nog niet wat ze willen. Het is natuurlijk ook nu even lastig doordat Foeke Booy weg is. Ik weet eigenlijk niet wat de club wil. Ik heb vertrouwen in het volgend seizoen bij FC Utrecht. Het kan een mooi jaar worden, want nu zijn we elkaar gewend. Als we niet veel spelers kwijt raken, kunnen we volgend seizen wat betekenen. Maar ik ben natuurlijk niet heel jong meer. Ik wil zo hoog mogelijk spelen. Ik heb nog veel ambities. Ik wil prijzen winnen. Dat kan bij FC Utrecht zijn of ergens anders. Maar als het zo blijft, blijf ik dus gewoon bij FC Utrecht.

Ik denk dat niemand het mij kwalijk kan nemen dat ik ook verder kijk. Ik zou graag een keer een beker of kampioenschap willen winnen. Ik ben ambitieus en dat moet je zijn als voetballer. Ik sta open voor alles. Ik wil in een ploeg spelen die wilt winnen en ik denk dat ik we dat volgend seizoen ook met FC Utrecht kunnen bereiken.

 

Als je zou vertrekken bij FC Utrecht. Blijf je dan in Nederland of ga je terug naar Frankrijk?

Nee Frankrijk niet. Ik ben nooit echt fan geweest van het Franse clubvoetbal. Ik kom er dan wel vandaan. Ik heb het natuurlijk gekeken toen ik jong was, maar nu kijk ik nooit meer naar Frans voetbal. Het is een hoog niveau, maar niet aantrekkelijk. Ik heb niet het gevoel dat ik veel plezier zou hebben als ik daar zou spelen. Misschien heb ik het mis, maar daar heb ik nog geen zin in.

 

Het EK komt eraan. Welk land geef je de meeste kans?

Ik hoop op Spanje, meer dan Frankrijk. Ik ben heel teleurgesteld geweest toen Barcelona werd uitgeschakeld in de Champions League. Voor mij is het belangrijk dat de Spanjaarden iets winnen. Spanje en Barcelona is een beetje te vergelijken. Ze verdienen het om te winnen. Zodat als we over 10 jaar terugkijken dat we dan kunnen zeggen dat Barcelona en Spanje hebben gewonnen, omdat ze zoveel beter waren dan de rest. Het mooiste voetbal moet altijd winnen.

 

Wat verwacht je van Nederland?

Ze zijn een kanshebber. Meer dan Frankrijk. Het is een team. Ze weten wat ze van elkaar kunnen verwachten. Met hun ogen dicht kunnen ze spelen. Frankrijk heeft dat niet. Ik zie Nederland in ieder geval bij de laatste vier eindigen. Dat gun ik ze.

 

Je hebt nog veel contact met Strootman. Wat als hij in de finale tegen Frankrijk een beslissende strafschop mag nemen?

Ik hoop dat die hem dan maakt. Dan gaat de vriendschap voor. Dat gun ik hem...(Denkt even na)...Wacht de beslissende? Pff...Dat is dan toch een moeilijke vraag. (lacht) Als ik niet mee mag met Frankrijk naar het EK, maar met hem mee naar de finale dan mag hij scoren.